Olivträd Skötsel:
Olivträd i olika storlekar, är väldigt populära och omtyckta.
Det många inte känner till, är att just olivträd utan problem kan förvaras på minusgrader periodvis och dessutom rätt många minusgrader (ner mot 15-18 minus) under förutsättning att träden placeras i skydd från väta och kall vind, är friska och i gott skick.
Olivträd är däremot väldigt ljuskrävande och kräver ett bra naturligt solljus, alternativt minst en kraftfull effektiv växtbelysning, så fort de står i varmare temperaturer.
Därför är det extra viktigt att på bästa sätt vinterförvara olivträd kallt, alternativt mycket svalt (optimalt är några minusgrader, upp till ca 5 plusgrader).
I kall temperatur blir nämligen inte olivträd lika ljuskrävande och går ner i sin viloperiod, bladfällningen (som ej är naturlig på olivträd) uteblir då också lyckligtvis och de får en bättre blomning under tidig vår.
Det finns även en del som väljer att plantera större olivträd på friland i zon 1-2.
Generellt så kan vi säga att det i väldigt många fall inte är själva kylan som är “problemet” för mycket av dessa växter, utan vätan och vinden (nordliga vindar).
Just vätan, i kombination med låg tillväxt och Skandinaviens vinterperiod, är den största dödsorsaken till mycket av dessa växter, de ruttnar helt enkelt.