Bucida buceras ‘Shady lady’: ett tropiskt vackert kontorsträd

Med sitt inhemska utseende gör den tropiska Bucida buceras ‘Shady lady’ sig mycket bra i kontorsbyggnader, men den är också ett vackert komplement till till exempel entrén till en hall, simbassäng eller skola. Denna allsidiga skönhet är därför mycket populär bland arkitekter och inredningsarkitekter.

Ursprung

En Bucida buceras ‘Shady lady’ skulle inte vara malplacerad i ett Svenskt landskap, men ingenting kunde vara längre från sanningen. Detta vackra tropiska träd kommer ursprungligen från Mexiko, Centralamerika, Karibien och norra Sydamerika. Trädet är känt under många namn, som Bullet Tree, Black Olive Tree och Geometry Tree. Det är ett “buskigt” träd med grönblå blad som är läderartade vid beröring och 5 till 10 centimeter långa. Träet på “Shady lady” är särskilt hårt och mycket motståndskraftigt mot svampar och insekter. Träet används därför ibland som konstruktionsträ för broar och husstolpar.

Livsmiljö

Den långsamt växande Bucida buceras ‘Shady lady’ behöver mycket ljus och kan placeras på en solig plats eller på en plats med lite ljus skugga. Bästa placeringen är en till två meter framför ett fönster i norrläge, två till tre meter framför ett fönster i öst- eller västerläge och tre till fyra meter framför ett fönster i söderläge. Om Bucida buceras ‘Shady lady’ är för mörk kommer den att sluta växa. Bucida håller sig mätt året runt, med färska grönblå blad.

Vattning

Bucida är lättskött, men behöver mycket vatten. Jorden ska vara väldränerad och får inte torka ut. Om det inte finns tillräckligt med vatten kommer växten att tappa sina blad. Se till att jorden alltid är lätt fuktig. Beroende på platsen bör vattning göras en gång i veckan eller två veckor på våren och sommaren, och en gång var tredje eller var fjärde vecka på hösten och vintern. Se till att överflödigt vatten kan rinna av för att förhindra att roten ruttnar.

Bevattning och temperatur

Under varma dagar uppskattar Bucida buceras ‘Shady lady’ mycket att bli besprutad. Lägsta temperaturen för trädet är 15°C, den mest idealiska temperaturen är mellan 24 – 28°C.

Beskärning

Den långsamt växande Bucida buceras ‘Shady lady’ behöver inte mycket beskärning. Det är dock bäst att skära bort de längsta skotten för att behålla trädets vackra form och för att förhindra att det blir för tungt på toppen. Du kan också ta bort eventuella torra löv. Beskärning ska helst göras på våren när trädet ännu inte växer aktivt.

Näring

Bucida buceras kommer säkert att uppskatta extra näring under vår- och sommarmånaderna, och detta kommer att främja trädets bevarande.

Typer

Bucida buceras ‘Shady lady’ tillhör den indiska mandelfamiljen Combretaceae, som omfattar över 500 arter av träd, buskar och lianer. Det finns mer än 20 arter av Bucida, men Bucida buceras ‘Shady lady’ är den mest kända sorten.