Olivtrad.se

🌿🏡🍽️ Få känslan av att äta ute varje dag med ett vackert olivträd i kruka, perfekt för både restaurangen och hemmet! 🌿🏡🍴 Ge ditt utrymme en touch av Medelhavet och njut av den härliga känslan året runt. ✨🌿

Läs mer

Växter har blivit en allt viktigare del i planeringen av nya byggprojekt. Inte minst när det kommer till arbetsplatser. Träd och växter i en kontorsmiljö kan ha flera positiva effekter på inomhusmiljön och på medarbetares välmående. Bland annat kan växter dämpa ljudnivån och förbättra syresättningen i en fastighet. Något som skapar en lugnare och mer stimulerande arbetsmiljö.

Medelhavsväxter

Stora träd

Inomhus

Växtleasing

Växter i kruka

Mossvägg & Växtvägg

Sapa din egen medelhavsoas

Olivträdet är en av de äldsta och mest symboliska träden i medelhavsregionen. Dess skönhet, mångsidighet och historiska betydelse har gjort det till en ikonisk del av landskapet och kulturen i området. I denna essä kommer vi att utforska olivträdets betydelse, dess egenskaper och dess roll i samhället.

 

Olivträdet, även känt som Olea europaea, är känt för sina silvergröna blad, små vita blommor och saftiga frukter. Det är en robust och tålig art som kan leva i århundraden, vilket gör det till en symbol för beständighet och odödlighet. Olivträden har också en djup rotstruktur som gör dem anpassningsbara till olika klimatförhållanden och jordtyper.

 

En av de mest kända användningarna av olivträdet är för produktion av olivolja. Olivolja är en viktig del av medelhavskosten och används i matlagning, hudvård och medicin. Det har även historiskt sett använts som bränsle, belysning och som en symbol för fred och välgång.

 

Utöver sin praktiska användning har olivträdet en djup kulturell och symbolisk betydelse. Det har förekommit i konst, litteratur och religion i århundraden. I antikens Grekland och Rom hade olivträdet en nästan gudomlig status och ansågs vara heligt för gudinnan Athena och guden Zeus. Idag ses olivträdet fortfarande som en symbol för frid, visdom och renhet.

 

Olivträdet en viktig del av medelhavskulturen och landskapet. Dess skönhet, mångsidighet och betydelse har gjort det till en ikonisk symbol för beständighet, fred och välgång. Genom århundradena har olivträdet fortsatt att inspirera människor runt om i världen och kommer förmodligen fortsätta att göra det i framtiden.

VÄXTPLATS

Varm, solig och gärna vindskyddad plats sommartid.

VATTNING

Var noga med vattningen, särskilt under varma och torra somrar. Vattna rejält och låt torka upp mellan vattningarna. Vintertid mycket sparsamt.

JORD

Plantera om olivträdet var tredje till fjärde år i medelhavsjord, varje gång i en något större kruka med hål i botten.

GÖDNING

Tillsätt medelhavsnäring i vattnet varannan vecka från vår till sensommar.

SKÖTSEL

Klipp och beskär trädet efter tycke och smak eller låt det växa fritt och buskigt.

Olivträdet – en tidslös inredningstrend.

Vem vill inte ha lite medelhavskänsla i sitt hem – såväl utomhus som inne?

Olivträdet är både vacker, tidlös, stilistisk och lättskött.

Vinterförvaring

Är du orolig hur du ska ta hand om ditt olivträd under vintern så kan vi hjälpa dig med vinterförvaringen.

Övervintring

Olivträdet är förhållandevis tålig mot frost och klarar några minusgrader, men när kylan kommer på hösten tar du in växterna för att övervintra så ljust som möjligt och i temperatur mellan 2 och 10°. Där vattnas de sparsamt så att inte rötterna ruttnar, men ändå så mycket att jorden inte torkar ut. Tänk på var växten kommer ifrån. Hur är klimatet i växtens ursprungsmiljö om vintern? Försök att återskapa den miljön.

Växter som behåller bladen över vintern, som t.ex. oliv måste ha tillgång till ljus. Ju varmare det är desto mer ljus behöver de. Innan du ställer ut krukan för gott på våren, låter du den stå ute om dagarna och inne om nätterna för att vänja sig vid temperaturen utomhus. Olivträdet kan tappa en del blad på vintern, men de kommer tillbaka på våren.

Olivolja är ursprunget och grunden till allt det goda

Tack vare att olivolja innehåller stora mängder av den kemiska föreningen antioxidanter kan oljan minska risken för hjärtsjukdomar. Samtidigt kan antioxidanterna hjälpa till att bekämpa inflammationer i kroppen, vilket anses vara en ledande orsak till andra sjukdomar som diabetes, alzheimers och cancer.

Har du frågor om olivträd eller andra växter?

Skicka e-post och vi återkommer inom kort.

Kontakta oss!

 

Båtbyggarvägen 26 120 68 Stockholm